înapoi în miezul lucrurilor

chestiuni carora imi dau seama ca le dusesem cumva dorul: (dupa cum am mai zis) mararul, patrunjelul si leusteanul, (si din alta categorie) carturesti(i), bcu, hazul pe care-l scoate vinci din orice (de la nimic la cacat, sa zicem) sau sebastian-vlad popa & spectacolul lui de idei melodioase, scoase si alea cinestiedeunde.

ieri, pe hol, fix in fata secretariatului, don juan-ul meu i-a starnit o furtuna de asocieri fanteziste; despre totalitate, despre o metafizica non-transcendenta, despre expresionism (pentru care a dezvoltat clar o obsesie), despre etica ne-credintei, despre whitman… era pur si simplu transpus. el cu sine. ‘stati putin’, intervin eu. ‘nu pot modifica fundamental acum abordarea din lucrare.’ la care el, readus in mundan, ‘aa… da, nu stiu, ideile astea mi-au venit acum, vedem.’

azi, optionalul lui – literatura romana contemporana. prevad, cu placere aproape, ca vom ramane o mana de oameni pana la urma. scoate din geanta cateva carti – niste cezar paul-badescu, alex tocilescu, razvan radulescu; apoi zice: ‘eu am facut deja romanele astea anul trecut; chiar nu le mai pot face acum. n-ar fi corect – nici fata de ei [de autori], nici fata de mine…’ iar io ma trezesc s-adaug: ‘si nici fata de noi.’ se stramba nitel, neconvins: ‘mmmda… dar, in fond, cui ii pasa de voi…?’ pai si cam asa e: pentru ca fiecare (dis)curs al lui e in primul rand un proces de gandire spontana si (aparent) nestructurata, ca o spirala care se creeaza si se mananca pe sine, in acelasi timp (cum zicea tot azi antoaneta tanasescu – alta poveste si ea), proces la care intamplator noi asistam, dar pentru care suntem – in viziunea lui s-v popa – optionali; tocmai de-asta nici nu-i pasa cine vine/intra/pleaca sau cati etc. iar daca ramane unul singur sa-l asculte,  cu chipul deformat de uimire si interogatii – e de-ajuns, pentru ca-nseamna ca ala vrea, trebuie sa fie acolo cu adevarat.

p.s. din categoria ‘mica istorie’, cica: ‘ionel teodoreanu era cel mai… sexi avocat bucurestean al vremii.’

p.s. 2 mark twain, in poza din “autobiografie”, aparuta la editura art, ni se arata ochilor sub forma unei combinatii demne de luat in seama: parul lui einstein si mustata lui nietzsche. (nu, nu mi se pare; a se verifica.)

Advertisements

5 responses to “înapoi în miezul lucrurilor

 • roxana e.

  da, e tare misto cum chiar (dis)cursul lui s.v.p. are, asa, sub aparenta unei disolutii a centrului, a topic-ului vizibil si teapan unitar, o multiplicare a sa, cam cum spunea si el azi, vorbind de postmodernism.
  PS: si tot cu ionel teodoreanu, am mai prins ceva lecturat de simona popescu la optionalul de pe semestrul trecut, dintr-o revista avangardista pare-mi-se, cum ca daca i.t. n-ar fi fost atat de sexi si popular, s-ar fi masturbat in viata reala si nu in lit. ro :))

 • voroncas

  ma-ntreb ce-i in capul lui asa, cand vorbeste, cum se misca ideile alea si cum arata micile lui ‘revelatii’ in interior. :)

  hmm… cat despre teodoreanu, io ma gandeam tocmai invers. :D

 • Vinci

  Ma intreb care naiba mai e hazul… “invers” (adica in literatura, nu in viata reala – cum ar reiesi :) ).

 • voroncas

  ar fi mai multe de zis aici:
  – daca era atat de sexi & popular, de ce se (mai) masturba? (aici deci io vedeam situatia invers.)
  – si daca n-ar fi fost sexi & popular, mi s-ar fi parut absolut justificat sa se masturbeze in literatura mai ales.
  mmm… nu stiu, ceva nu e-n regula cu afirmatia lu’ s.(l.!)p. :D poate o dezbatem pe larg.

 • Vinci

  Ma, tot umorul consta in faptul ca daca se masturba in realitate, n-o mai facea in literatura! ce naiba?:) strici tot. E un silogism: daca nu era chips, trebuia sa se masturbeze in realitate si daca se masturba in realitate nu o mai facea in literatura :/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: