anecdotă literară. cu antoaneta tănăsescu

Prima și singura dată când am mers la anticariatul number one de la universitate, de pe academiei, vizavi de infectul spring time, mi-am luat multe cărți. Inclusiv Gide la 2 lei. Detalii. Eram între cursuri. Ajung la Antoaneta Tănăsescu la curs. Inevitabil, cu cărțile după mine, îngrămădite într-o pungă albă de tip alimentară. Ea se deplasează de la catedră spre scaunul meu, unde începe, cu o anumită lentoare a gesturilor, să scoată cărțile din lamentabila pungă, analizând-o atent(Ă!)* pe fiecare. Cum ziceam, Gide, două cărticele. Nu mai știu, Freud, ceva despre pictura flamandă, Ian McEwan „ăla” (că n-am citit nimic de el), o „cărticică de buzunar” cum mai trântește Alain de Botton** (căruia îi tot dau  aiurea șanse, ca și lui Barnes, de altfel), corespondență Gide – Martin du Gard, corespondență Henry Miller – L. Durrell, 1935-1980 (vorba aia, o viață de om). La aceasta din urmă, profa se oprește îndelung, privește fix într-un punct nedefinit (poate spre infinit!) și spune, fără să mă privească, ca pentru sine (fals, desigur): „Pe vremea mea, programul editurilor cuprindea numai Mari autori. Așa ceva – și arată spre cartea stigmatizată – era de neconceput. O fi fost bine… nu știu. Dar, mă rog, s-a demonstrat că un om nu poate trăi numai cu capodopere. Nu se poate! Tot mai trebuie o Agatha Christie sâmbăta, duminica. Bine, nu zic că ăștia nu-s scriitori buni, da’…” Și ridică (fals-)nedumerită din umeri. Crecă am ridicat și eu, vag, din umeri, căci nu prea e nimic de comentat. Inutil să mai spun ce om „citit” e Antoaneta Tănăsescu, care-și cultivă totuși intens și firesc, idiosincraziile, adesea pur și simplu de neînțeles pentru „noi, studenții”.

__________________________________

* Dedicație pentru Vinci, care zice că nu știu să vorbesc când zic (și o zic des, se pare), de exemplu, „M-am uitat mai atentă” în loc de „atent”, căci e corect să folosesc complementul, și nu elementul predicativ suplimentar (așa cum anumite porniri intime mă îndeamnă, sclava de căcat a gramaticii ce mă aflu!)

** Ultima lui carte citită, Sex, shopping și un roman, a fost așa o labă tristă, chiar  mai tristă decât însuși titlul. De altfel, nici n-am terminat-o. Așa tristă era!


6 responses to “anecdotă literară. cu antoaneta tănăsescu

 • dragos c butuzea

  aha! antoaneta tanasescu! dar cine e tipa?

 • voroncas

  e o tipa foarte in varsta, profa la litere – studenta studentilor ei, cum zice ea -, critic literar si un om foarte interesant, dar care ma si contrariaza pe masura. uite aici un cv (nu stiu cat de relevant, totusi, desi nu e rau sa pornim de la date „obiective”). :)
  http://www.unibuc.ro/ro/cdcv_atanasescu_ro

 • Liviu Drugă

  Misto! Ma bucur ca a ramas la fel de spontan-haioasa. Chiar nu mai stiam nimic despre domnia sa, care ne spunea, mie si unui alt coleg de grupa, “mai veniti si voi pe la scoala” ca ma cam plictisesc cu tocilarii astia”. Mare doamna!
  P.S. Interesant blogul tau!

 • voroncas

  mda, e una dintre figurile interesante ale facultatii.
  cat priveste ‘anecdota’ ta, inca o dovada – daca mai era nevoie – a ‘iubirilor’ ei pentru studenti (a se citi baieti). :D oricum, isi tot marturiseste simpatiile astea ‘secrete’. :)

 • tharsisr

  Imi aduc aminte de dna Antoaneta Tanasescu de la cursul de TL( anul 2001), cum il numeam noi studentii… Stiu ca era altfel decat ceilalti profesori pe care ii aveam: altfel in sensul ca era imprevizibila… Ii placea sa fii sigur pe tine si sa lupti pentru convingerile tale cu argumente valide( uneori le sifona pe fete, iar pe baieti ii simpatiza ca pe niste eroi net superiori domnisoarelor care tot dadeau apa la soricei numai gandindu-se la examenul din iunie)… Citind posturile despre fosta mea profesoara, mi- a aparut dorinta de a sta iar in amfiteatrul Odobescu pentru a asculta cursurilor unor oameni remarcabili precum George Gana, Dan Horia Mazilu, Elena Filipas si, bineinteles, Antoaneta Tanasescu ( sunt consinsa ca acum as vedea totul cu alti ochi- ochi mult mai deschisi secretelor din spusele domniilor lor).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: