literatura postcolonială repovestită de-adevăratelea

mâine plec la iași pentru colocviul asociației de literatură generală și comparată din românia, cu tema literatura & politicul, unde voi susține și io o senzațională comunicare, ce, momentan, nu-i finalizată, dar nu-i nici o problemă, drumul până-n curul țării e destul de lung – și de urât, sper – cât să mă inspire de-a binelea.

mare lucru nu voi avea de zis, însă ideea principală e asta: problema identității literare și corporale în context colonial/postcolonial. ei, în ciuda titlului gratuit-contorsionat, lucrurile se reduc până la urmă la faptul – incontestabil – că negrii au pula atât de mare (deci sfidătoare), încât au meritat să fie persecutați și privați cât se poate de violent de dreptul la ex(er)citarea și promovarea propriei culturi, iar, ulterior, în postcolonialism, când mădularul întunecat a ieșit din conul de umbră, albilor li s-a reactivat complexul pulei mici și, cuprinși de angoasă, vină & regrete, s-au străduit să dreagă busuiocul, uitând, ca prin coșmar, că au fost odată imperialiști.

contrar previziunilor (albe), negrul (sau marginalul, în general) nu a dat năvală – ca o fiară sălbatică ce încă este, în sinea lui, asta dacă ar avea „sine” – peste dușmanul său, albul, să-i îndese pula pe gât, cum ne-am fi așteptat, ci, spre dezamăgirea noastră, a luat penița și a început să toarne literatură elegiacă – 90% proastă – despre seninele începuturi pre-coloniale, despre destinul crunt, despre nedreptate, despre rezistență și frustrare, dar, mai ales, despre necesitatea împăcării cu trecutul, cu istoria, cu „sine” și, desigur, cu fratele său, albul. în tot acest timp, fratele său albul își dă seama c-a greșit când a zis că shakespeare sau flaubert sau dostoievski sau joyce sau, mă rog, toți oamenii ăștia albi-morți-bărbați-europeni sunt mari, căci și-a dat seama brusc că, întâmplător, există câțiva africani sau indieni sau micronezieni sau caraibieni totuși alfabetizați, pe care îi putem citi în locul prăfuitei și supraestimatei literaturi – în fond, moarte! – a rasei sale snoabe, chiar dacă asta înseamnă supraestimarea „literaturii” negre și colorate, în general.

acestea cu pizmă și-n mare pripă idiosincratică fiind grăite, nădăjduiesc să fac o treabă bună și o figură frumoasă la ieși, să mă cheme și la anul și să-mi dea premiul întâi. mulțumesc.

[later edit] plus un material auxiliar relevant (și rar!) cu un senator american, fost pornstar: „înainte și după” niște zeci de ani.

Advertisements

24 responses to “literatura postcolonială repovestită de-adevăratelea

 • mewsette

  succes.
  ar fi culmea sa nu pronuntati cuvantu “pula, pulei, pulii”. atunci v-ar da nobelu’ pt literatura, pt libertinaj cu negri. literar.
  imi place ca tineti si cu ei, saracii. bagati si niste toni morrison ( ca si ea a luat premiu dar nu la iasi), niste poezii franco-anglo, niste maya angelou. etc ca n-am timp.

 • mewsette

  poza e pe bune? oricum e gretoasa si nu-nteleg cine ar avea un vagin de un km sa faca sex cu ala. te pomenesti ca si boc…

 • voroncas

  @mewsette:
  *pulii nu e forma corecta de genitiv/dativ. am verificat inainte. :)
  nu prea tin cu nimeni in situatia de fata, dar fenomenul ma intereseaza. iar feminismul postcolonial ma irita mai tare decat feminismul pur si simplu. insa, repet, e un fenomen care merita totusi studiat. si serios, ca sa zic asa.

  mda, omul e ca luceafarul – nu poate fi fericit si nici nu poate ferici pe cineva. :D

 • mewsette

  da, macar pt premiu. :) dvs, cand injurati ca o birjarita de oxford ( sper ca mai rar) spuneti “pulei”, “pizdei”, etc? daca asta nu e snobism amestecat cu feminism si cu putin misogism misandric:))))
  dom’le, de la poza aia o sa ma inhib, puneti o poza cu dvs., cu ceva frumos sa-mi revin.
  mie imi plac sanii negreselor.

 • voroncas

  @mewsette:
  ce-i drept, in putinatatea injuraturilor mele nu prea intra – si asta in mod natural – genitivele/dativele.
  cat despre poza, cu cat te uiti mai mult la ea, cu atat de detasezi mai tare. cred eu. :)
  hm, e o poza cu mine pe blog, pusa de mai bine de un an. ceva discret oricum.

 • mewsette

  unde e, ca blogu-i mare?:) dar nu vreau sa insist. btw, poate va citesc elevii( parca predati la liceu, english or ceva)…si mai bine nu poza. scuze de indiscretie. :)

 • mewsette

  prefer misteru’, sunteti desteapta, aveti umor cu carul, si la cum scrieti va doresc multe orgasme fizice, psihice, psiho-fiziologice si intelectuale. cateva secunde am crezutara ca sunteti urmuz undercover.

 • voroncas

  @mewsette:
  eh, multumesc. atunci lasam povestea intru mister si pentru revelare. :)

  p.s. ar fi ceva s-avem macar o bucatica de urmuz in noi.

 • Alex

  Pai pozele alea 2 de mai sus sunt cu voroncas. Se da mare…

 • voroncas

  @Alex:
  dac-ar fi asa, nici n-ar trebui sa ma ‘dau’ mare. : ))

 • Alexandru Voica.

  te-ai bagat si tu la “marea ieseala”?!

 • voroncas

  cam asa. sa vedem ce ies(h)e!

 • Catalin C. Vasii

  Noi românii nu am avut porniri colonialiste, mulţumită lui Carol al II-lea. Putem spune că MS Carol a II-lea ne-a mântuit neamul mai ca o catedrală.

 • emilian

  o contrer. vorbim (ca romani) de provincii, ale cui? provincii si nu regiuni, tinuturi si asa mai departe. iar la marea unire, am cam ars-o colonialist. + mica perioada cu cadrilaterul. ca sa nu mai zic ca si Goga era mandru foc ca vine dintr-un sat cu grad maxim de puritate etnica, in care si reprezentantii puterii, jandari unguri, erau romanizati. Am avut si noi colonialismul nost.

 • roxana

  tot in ideea cuvantarii tale, dar intr-un stil mai accesibil spectatorului de rand, se povesteste si in filmul American History X despre ura albilor pentru negrii… apare fugitiv si o discutie legata de literatura negrilor. de vazut zic…

 • Catalin C. Vasii

  Emilian, Bulgarii au ceafa groasă. Atât, ceafa. Eu mă refeream la faptul că Regele Carol al II-lea ne-a salvat de porniri colonialiste îndreptate spre naţii cu alte caracteristici.

 • Alex

  Ce sa fie? :)

 • mewsette

  prelegerea aia a lui voroncas la iasi. sau nu s-a terminat…

 • Alex

  Sambata e prelegerea.

 • als

  eh, pai cind o sa produk si rasa neagra nește shakespeare-i, nește flauberți & nește joyși – adik peste vreo 7-8 generatii, asa – o sa-i citesc si pe ‘micronezieni’ s.cl; pina atunci zic pas (dostoievski-i sper sa nu mai produk!)

  ps nu e adevarat asta cu ‘ura’ albilor fata de negri, aici la lisabona e plin de gagici combinate cu ‘colored pple’ ;)

 • Razvan

  In Lisabona e altceva, acolo negrii umbla cu pula dupa ei, ca sa ma exprim eufemistic.

 • voroncas

  @roxana:
  da, am vazut filmul chiar la un curs de la engleza. imi amintesc ca m-a impresionat.

  @mewsette, Alex:
  comunicarea mea a fost vineri. revin cu impresii, bien sur. :)

  @als:
  eh, greu de crezut ca insasi cultura occidentala va mai da un shakespeare & co. dar nu stiu daca fix asta e problema.

  cat despre albe & negri, treaba e evidenta.
  oricum, fiecare dintre noi poate veni cu varianta ca are un foarte bun prieten negru etc. :D

 • als

  @voroncas: pai cultura occidentala a dat deja, di tăti, si-a facut ‘norma’ – probl e corectitudinea asta politik care zice k alea-s vax, sa vedeti ce dansuri de nunta au canibalii ;)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: