barthes de la chișinău

oare ar fost ceva dubios în simplul fapt că editura cartier (din chișinău!) a reușit să pună monopol pe barthes – căci n-arată rău edițiile – dacă n-aș fi citit următoarele informații în „imperiul semnelor”, de pe coperta 2, cum deschizi, pe coloana din stânga?

Roland Barthes (1915-1980), critic literar și semiolog francez. Apropiat de căutările grupului Tel Quel, este asimilat noii critici, ale cărei poziții le depășește, devenind unul dintre precursorii criticii formaliste. Profesor la Institutul Francez din București; lector la Universitatea din Alexandria (Egipt); consilier literar la Éditions de l’Arche; director de studii la École pratique des hautes études; profesor la Collège de France (Catedra de semiologie literară).

sunt 2 probleme:

– termenul „critica formalistă” – ori ne gândim la formalismul rus (asta de cele mai multe ori), din anii ’20-’30, ori la new criticism-ul anglo-american care începe tot pe-atunci și se-ntinde până după ww2 și căruia nu-i zice nici dracu „critică formalistă”, oricât de la modă ar fi/vor fi fiind/vor fi fost „formalismele” în secolul trecut sau chiar și acu. în ce măsură barthes le-a „anticipat” e evident! a, că prin anii ’60 observăm teorii/elemente comune (vezi relația autor-text-cititor, de pildă) lui barthes & new criticism nu-i mare lucru. și cum să-l tranșezi pe barthes – dacă tot îl tranșezi, că asta e – și să nu spui de structuralism și poststructuralism și în schimb să trântești ditamai ambiguitatea – eufemistic vorbind – cu „critica formalistă”?

– și apoi cum să începi enumerarea funcțiilor academico-universitare cu cea din bucurești, una printre multe altele la fel de mărunte, și să închei cu collège de france, unde a ținut faimoasele cursuri? (iar criteriul cronologic în ierarhizarea funcțiilor e, după cum se vede, complet irelevant.)

și acum să ne destindem nițel cu poza mea preferată cu barthes:


One response to “barthes de la chișinău

  • als

    ah DA, poza AIA rulz! :)
    ps eu as zice k si precizarea cu ‘apropiat de cautarile (!) grupului tel quel’, in pole position (!!), este abuziva… nu k barthes n-ar fi coketat (crek asta e cuvintul :P) cu telquelismul, dar na – a fost asa, una dintre multele kestii pe care le-a facut de-a lungul vietii. crek interesul pt proust & fotografie l-au definit in mult mai mare masura…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: