ilarie chendi

ilarie chendi… ilarie chendi a fost și el un nemernic obosit, precum toți ceilalți scriitori sămănătoriști, dar și un om stigmatizat pe viață din cauza numelui său – motiv pentru care s-a și sinucis la mai puțin de 42 de ani (deci nu pentru că era „zdruncinat nervos”, cum bine zice wikipedia).

însă altceva vreau să vă povestesc – o anecdotă cu tâlc ascuns: prin anii ’80 abia (la decenii bune de la dispariția prematură a sămănătoristului), cercetătorii români au descoperit o carte necunoscută a lui ilarie chendi, prilej de mare sărbătoare pentru filologia românească. specialiștii și-au dat seama că este mâna lui chendi acolo, în arhivele respective, datorită semnăturii – căci chendi, trebuie să aflați acest lucru, mai devreme sau mai târziu, se semna, sub pseudonim, cu trei steluțe în formă de piramidă!

cercetările din ultimul timp ale publicisticii lui chendi scot în evidență faptul că, după 1900, criticul a utilizat în mod frecvent acest asteronim pentru a-și ascunde din diverse motive identitatea. […] între toate acestea [adică între alte pseudonime, mai normale, scrise cu litere, ca oamenii, pe care le-a mai folosit] semnătura cu trei steluțe în piramidă este adeseori preferată, pentru a păstra într-o anumită taină identitatea numelui său.

[dumitru bălăeț în luceafărul, 1989]

Advertisements

5 responses to “ilarie chendi

 • Anca

  sanki. daca nu semna cu-o piramida in forma de triunghi, tot degeaba

 • Semănătorul cu e din e nu ă din ă

  stimată domnișoară.
  mă surprinde pasiunea pentru oțeliții noștri, astăzi poate mai uitați ca niciodată, deși tonul dumneavoastră, pe el așadar. l-aș cataloga un pic bizar. Dar nu ne-ați dat detalii despre ce carte este vorba. Mai mult, ce formă avea steluța, era steaua lui david in formă de piramidă?
  Deci: titlul cărții, cine a publicat-o (dacă) și dacă din întamplare aveți (observ curiozitatea pentru ziarele și revistele mai vechi) puteți întocmi un dosar critic, sau o hartiuță acolo cu ceea ce se poate deja numi Cazul Chendi.
  P. S. O interpretă de origine bulgară compusese o melodie pentru scriitorul nostru, dar a fost de mult și demult.

  PPS. Prima parte era cam serioasa… dacă puteți v-aș fi recunoscătoare.

 • voroncas

  stimate domn cu preocupari nu mai putin obscure,
  realitatea documentara e aceasta: articolul din care citez se gaseste in revista luceafarul, nr. 30, 29 iulie 1989 (pag. 6!) si ii apartine, cum am si mentionat, lui dumitru balaet, acelasi care, de altfel, s-a ocupat si de intocmirea editiei complete a scrierilor lui chendi.
  acest domn isi da seama de necunoscuta carte in timp ce lucreaza la volumul III al scrierilor lui chendi; pe misterioasa foaie de titlu scrie: “academia romana. informatiuni asupra trecutului si membrilor ei, de [3 stelute clasice, *, in piramida], bucuresti, tip. minerva 1903”. textul, de 40 de pagini, se poate gasi, se pare, si in “calendarul minervei pe 1904, stiinta, literatura, arta, morala, economie, bucuresti, editura institutului grafic minerva”. iar dintr-o greseala de inregistrare/de interpretare a stelutelor, textul fusese atribuit (cu semnul intrebarii, totusi) unui anume ion bianu.

  dar apoi, slava domnului, a intervenit dumitru balaet, punand istoria literaturii intr-o lumina cu totul si cu totul noua, mantuitoare, as indrazni a spune.

  pentru alte intrebari, va stau la dispozitie. 24 din 24, 7 zile din 7!

 • Nu-i roman cum e Bianu, nici fascist cum e Vianu.

  multumesc pentru raspunsul dumneavoastra pe cat de prompt pe atat de precis. Mult succes si putere de munca!
  Al dumneavoastra etc etc.

 • ilarie chendi revine (niște lămuriri) « a matter of catharsis

  […] se sinucide la mai puțin de 42 de ani.” asta zice wikipedia despre ilarie chendi, asupra căruia m-am văzut nevoită să mă opresc și eu acum ceva timp, din motive pseudo-filologice. wikipedia greșește, desigur […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: