cine pe cine a futut la bookfest

deci a fost mare futere azi la bookfest cu houellebecq. în sensul că cezar petry, acest megaloman care a făcut și el un roman grafic (foarte complicat ca să ne explice, a declarat domnia sa, menajându-ne) adaptat după „rester vivants” al lui hbq și alexandru matei, criticul-traducător-lector la spiru haret, l-au futut în cur pe houellebecq și, implicit, întreaga întâlnire, conversație, sau cum vreți s-o numim.

hbq a venit relaxat, alcoolizat (s-a mai dres cu 2 beri acolo – tuborg și bergenbier, păcat de gusturile lui), absent-amuzat. vorbea rar, părând că-și caută cuvintele, că se gândește la ce să răspundă, dar alexandru matei și cezar petry găseau firesc ca după un „oui” de deschidere al lui hbq, urmat de un moment de pauză de gândire, cum ziceam, să intervină și să comenteze una alta în locul lui hbq, care, oricum nu era în stare – cam asta se-nțelegea. deci publicul mai degrabă să le pună direct lor întrebările, că ei știu mai bine cum stă treaba cu literatura, cu opera lui hbq însuși și cu viața în general.

cezar petry ne-a povestit o groază de chestii despre el, încercând din răsputeri să se lingă singur în cur. mișto e că i-a și ieșit, pentru că nu mai termina. am aflat fără dubii că e mega-expert în grafică, că a făcut și studii muzicale, că familia lu mă-sa se ocupa cu pictarea bisericilor, că el e un tip super-tare care trebuie să se audă vorbind mult și redundant, și că ar fi fost oricum mult prea complicat să ne explice care-i exact faza cu romanul ăsta al lui. a, iar întâmplător e și hbq lângă el, ce morții mă-sii, că el avea impresia că e singur acolo, dar mă rog…

apoi, ca la orice festivitate d-asta culturală, erau și niște vite care se prefăceau că se ocupă cu partea tehnică, adică cu sonorizarea – ce altceva? mai exact, era o vită care se strâmba cu vinovăție, îngrijorare și rușine în spatele unei boxe (pe care atunci probabi c-o vedea pentru prima oară), frecând acolo volumul, pentru că nu se auzea nimic și microfonia era la ea acasă. desigur, nu putem avea pretenții exagerate de la o simplă vită, aterizată într-un context tehnic elementar împotriva voinței ei.

alături de houellebecq ședea o conștiincioasă traducătoare, plătită să traducă. însă alexandru matei consideră că în toată vânzoleala aia haotică nu mai e cazul de o traducere normală, care să țină cât de cât ritmul cu cele spuse, și preia el toate rolurile existente într-o convorbire de tipul ăsta: el se face că traduce, parafrazează cum și când are chef, răspunde și-l completează pe hbq, vorbește peste cine se nimerește (dar mai ales peste hbq), face tot soiul de grimase a neputință, expediază și tranșează comentariile, iar în principiu cu greu duce o idee până la capăt, pentru că oricum totul e evident (self evident, mai exact), deci ce s-o mai întoarcem pe atâtea părți. omul, impertinent și grosolan, pare că pur și simplu n-are ce căuta acolo, că l-au luat ăștia direct de pe stradă și l-au pus la masă cu hbq, aproape că-l și belește râsul de atâta impostură.

apoi am băgat coadă pentru autografe. aia a fost partea cea mai frumoasă a întâlnirii cu hbq! când lumea te-mpingea, ca-n ratb, din toate părțile, și indivizi dubioși scoteau câte 6-7 cărți din pungă să le-ntindă pentru semnătură. mai venise unu și cu niște poze cu hbq, să i le iscălească, și-i tremurau animalului mâinile arânjând fotografiile, sunt sigură că urma să se masturbeze pe ele.

iar hbq mizantropul deasupra absurdului aferent întregii situații, absent și imun. ăsta e un exemplu minunat.

și acum lucrurile importante de la bookfest: cine oare a îmbrăcat-o pe bianca cernat? (pantalonii ăia de trening evazați sunt mult prea mișto pentru epoca asta, pls!)

și un later edit savuros, din partea unui om revoltat care vrea să pună ordine în istorisirea de mai sus (un mesaj de prietenie primit pe mess, de la „ornithogalumthyrsoides”):

Jalnic este ca toate pitzipoance e care sug pula profilor ratati de la litere ajung sa se creada mari scriitoare, poetese, critici literari etc. Si, apropos, daca aia l-au futut in cur pe houellebecq si aluia ii tremurau mainile cand lua autografe tu ce pizda matii cautai acolo? vroiai sa-si lase houellebecq slobozii pe ochelarii tai in timp ce tu devorai dezinteresata “la carte et la territoire”?

da, recunosc că v(r)oiam ca hbq să-și lase slobozii pe ochelarii mei, dar n-am știut cum să-i spun asta în franceză. bine, adevăratul motiv de supărare al lui ornithogalumthyrsoides nu este că povestea cu hbq a ieșit prost, ci că la litere se suge pula.


16 responses to “cine pe cine a futut la bookfest

 • orbitorza

  ai de pula mea

 • mulliganoglu

  berti barbera s-a apucat de citit?

 • De la Bookfest adunate... | Rontziki

  […] Mai detaliat şi foarte corect despre întâlnirea cu Houellebecq de ieri a scris Voroncas. […]

 • anonim

  Intotdeauna o fraza sau propozitie incepe cu litera mare. Orice nume propriu se scrie cu Majuscula – prima litera. Este foarte important…

 • voroncas

  @anonim
  dar vezi ca majuscula nu se scrie cu M in interiorul propozitiei. te-a luat semnificatia pe dinaintea formei!
  dar io raman receptiva si la alte lectii de gramatica, buna purtare si viata.

 • schleck

  SI, pina la urma, cine a fost fericita care a primit slobozul pe ochelari, ca nu ne-ai mai lamurit !? :D:D

 • vicuslusorum

  mortala treaba… si misto totul…

 • brightie

  Când eram aproape să-mi rod unghiuţele că am uitat de hbq şi că dimineaţă am refuzat-o pe m. care voia să mă scoată la târg… citesc asta. Ce mai pot să spun (amuţită de articolul ăsta scris aşa cum l-aş fi scris şi eu dacă aş fi fost şi dacă n-aş fi aşa o pudibondā uneori) decât… Mulţumesc căci te-ai sacrifricat pentru noi ameţitii şi leneşii… Vincent?! :)

  P.S. nu pot să cred ca i-ai dat satisfacţie australopitecului greţos şi nf, scoţându-l din anonimat.

 • dragos c

  io n-am prins-o p-aia cu pozele de iscălit… :))

 • garcea

  bai..chiar nu pot sa ma abtin sa nu pun problema la modul simplut care ma caracterizeaza. deci, chiar nu s´a gasit nimeni cu ovare in sala aia ca sa´l intrebe pa limba lu´voltaren daca nu i se pare ca mascaricii aia narcisisti de care nu auzise nimenea ii spulbera si ultima farima de legatura si asa precara cu cititorii lui? ca vb aia nu erea sesiune de autograme cu giastin bibi, o tirla de adulti pe care´i costa ceva resurse emotionale ca sa´si mishte slaninile(sorry, n´ar trebui sa generalizez) la shobolaneala cu pulanbec, in conditiile in care majoritatea celor prezenti erau ultraconstienti de factorul forrestgumpian noi ne scremem sa parem inteligenti, el spera ca se lost in translation doza de tampenie a unui raspuns generat de o intrebare si mai tampita. moaaama ce flegma cu bolta dadeam io daca stiam cum se zice hiperbola pe frantzuzeste:o)))

 • voroncas

  @schleck
  pai sa ne povesteasca hbq intr-un viitor roman. pare genul lui

  @vicuslusorum
  ca sa stii ce sa nu ratezi pe viitor! :)

  @brightie
  p.s. am zis sa ne mai distram, ca prea era liniste.

  @dragos c
  una dintre poze era asta, de pilda, http://schabrieres.files.wordpress.com/2009/12/houellebecq.jpg :))

  @garcea
  evident, ai dreptate. conventia bunului-simt public inca ne blocheaza in momente de-astea.

 • A Reader

  Adica suntem mult mai indrazneti in scris – noi pe bloguri, Hbq in carti – decat in viata reala, unde ne supunem in continuare conventiei demodatului bun simt :)

  Cel mai tare ma mir de prestatia lui Alexandru Matei, mai ales ca de fapt nu era un impostor “luat direct de pe stradă”, a scris o carte despre literatura franceza contemporana, pe care n-am citit-o dar am auzit de bine din sursa de incredere (terorista luciat): “Ultimele zile din viata literaturii”.

 • voroncas

  a scos carti, are studii la paris, e prof de literatura, dar n-a fost in stare sa modereze o discutie. e o arta si asta – sa stii sa-ti asumi ipostaza (discreta) de moderator inteligent si subtil, punandu-l in lumina pe invitat si apoi transmitand mai departe publicului o imagine coerenta a discutiei in cauza. daca nu, stai acasa si te delectezi in solitudine cu hbq si cine mai vrei tu. necioplirea lui alex matei din contextul asta mi-a produs o stare puternica de disconfort psihic (si mi-o produce si acu cand imi amintesc).

 • Anda

  in sfarsit o relatare demna de incredere a marelui eveniment pe care l’am ratat. ca n’am gasit decat articolase in genul “vizita de lucru a tovarasului houellebecq in tara prietena”. la naiba, ma simt de parca as fi fost acolo…

  voroncas, iti multumim ca existi!

 • gicu

  am fost si eo peacolo.iera huielbec si mai ierea doi..unu cretz care a stat si la autografe ,si unu cu camashe in karouri , care traducea tot timpu si cind vorbea huielbecu si cin nu vorbia..si pa asta , cu carourile maro ,parca avea demult emisiune ,il filma si de la tvbrculttural..el vorbia si in spate crez ca se vedea huielbecu adica laiv si rialiti.parca mai ierea si o tipa..da finca ieream obositineam asezat pe bancutele alea frumoase din spate cu palmieri unde vorbea Dna Gabriela Adamesteanu cu unii despre ceva..ierea niste studente inbracate cu palarie da cauboi super..si cu cismecu fustitza…am luat si io harta si teritoriu ca aveam emotii ca uite il vad pe huielbec si pot sa iau autografu lui..mi-am luat plasele( ca fusesem mai nainte la minipri unde miam loat blugi2 perechisi pantofi portugezi)si dupa ce miau loato inainte niste intelectualisau intelectuale care nu aveau bun simt lam rugat in engleza (aveam emotii prea mari sa vorbesc in franceza..chiar aveam emotii si m-am mirat ca mi se intimpla asta )pe domnu huielbec sa-mi scrie numele .beauty cretzu a facut ochii mari si ia pierit zimbetu (io ewram taranu de la munte cu dasagii pe mine )
  mi sa parut ca domnu huelbec e vopsit

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: