ilarie chendi revine (niște lămuriri)

„Fiind zdruncinat nervos, se sinucide la mai puțin de 42 de ani.” asta zice wikipedia despre ilarie chendi, asupra căruia m-am văzut nevoită să mă opresc și eu acum ceva timp, din motive pseudo-filologice. wikipedia greșește, desigur – sau, mai bine zis, e lipsită de nuanțe – căci aflu tot din călinescu, p. 638 (capitolul „tendința națională. momentul 1901. noul mesianism. analiza fondului etnic”), că ilarie chendi „suferind de paralizie generală, se internă la spitalul pantelimon, de unde ținea corespondență foarte lucidă, ocupându-se suspect de meticulos de toate mărunțișurile gospodăriei, din instinctul de a demonstra ordinea spiritului său. la știrea morții, de aceeași boală, a lui [șt.o.] iosif, chendi sări de pe o fereastă și muri la 25 iunie 1913.”

de altfel, nașterile și morțile scriitorilor – ca să nu mai zic de intrigile amoroase – îl interesează în mod deosebit pe călinescu cel hâtru. aflăm, de pildă, că venirea pe lume a lui alecsandri e una… „romantică”: mă-sa îl naște într-o căruță etc. iar bucolicul șt. o. iosif e băgat în mare aventură sexuală, pe viață și pe moarte, cu dimitrie anghel, pe motiv de femei. (asta într-un episod viitor, poate.)


6 responses to “ilarie chendi revine (niște lămuriri)

 • don juan cu falus

  Tind să cred wikipedia dacă pentru Călinescu un paraplegic poa’ să sară pe fereastră….

 • voroncas

  acu na, si lu calinescu ii cam place sa infloreasca… trebe sa facem pactu la lectura, altfel nu se poate!

 • Bogdan

  poate in corespondenta sa lucida a dat dispozitii sa fie ajutat! :)

 • Dr. G

  Paralizia generala (progresiva) e o forma de neurosifilis. Tind sa cred ca la asta se referea Calinescu, stiu ca e un termen care se folosea si in epoca. Asta ar explica si faptul ca Ilarie era capabil sa scrie si sa se arunce de la geam. :D Desi n-am gasit nicio sursa care sa confirme ca avea sifilis…

 • voroncas

  Dr. G,
  consider oportuna interventia dvs. propun, de asemenea, redeschiderea cu maxima seriozitate a cazului chendi. multumesc.

 • E

  wikipedia castiga in cazul asta. indiferent de ce. the canonical index of posterity’s interest, cum zicea un prieten.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: