vocea autorului

există această lege cum că autorii-creatorii nu știu, nu pot să vorbească despre propria operă. în cel mai bun caz vor scoate diverse banalități, mărunte curiozități autobiografice sau anecdote oarecare ce, iată, au condus la opera cutare. în fine, nimic semnificativ, nimic revelator, decepție. pentru că, desigur, fiecare om, oricât de genial, are dreptul său să emită banalități. pentru că, desigur, nu poți fi genial tot timpul. e un fapt elementar și aparent brutal pe care trebuie, la un moment dat, să-l înțelegem.

vă invit să băgați un ochi la expoziția polidigitații de la victoria art center (oarecum vizavi de cec, lângă biserică), fără să regretați o clipă că nu i-ați auzit vorbind despre ea pe cei ce au gândit-o: șerban foarță, romelo pervolovici sau ion bogdan lefter.

dar printre inocentele și prea puțin interesantele povești de culise ale making of-ului expoziției, printre poante și păreri didactice schimbate de cei trei – între ei sau cu diverși din public (mi-l amintesc pe inginerul petrolist pensionat, grafoman, care tot zicea „ștefan foarță”, încercând să stabilească vagi complicități bănățene, în fine, om bătrân și el), mă gândesc cu revoltă la afirmațiile lui pervolovici (artistul grafic), laș, spunând că el nu e dintre cei care vor să critice societatea; el nu zice că e bine sau rău, el doar arată niște lucruri, dar fără vreo direcție anume, fără vreun statement, cum s-ar zice. el e perfect nevinovat. nici o asumare de poziție – pare incredibil, firește, când băsescu apare reprezentat grotesc cu o unghie imensă în loc de față. la fel și un grup de teroriști, preoți, papa. asta dezamăgire. oricum, expoziție trebuie văzută. e tulburătoare. întruchipări fără chip.

autorul adesea trebuie să rămână mut.

polidigitatii

alte imagini, aici.

Advertisements

3 responses to “vocea autorului

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: